Korte handleiding leren downloaden

Downloaden met een payserver uit usenet? Dit artikel is bedoeld voor beginners, mensen die nog niet zo vaak of niet downloaden. Als je nieuw bent met nieuwsgroepen dan kan je deze pagina doornemen om meer te weten te komen over hoe nieuwsgroepen werken en wat je er allemaal kunt vinden.

Snel beginnen met Usenet

Deze handleiding is opgesteld met het idee dat je zo snel mogelijk en zo makkelijk mogelijk kunt beginnen met nieuwsgroepen. Dankzij de vele beschikbare newsreaders kun je eenvoudig bestanden delen en downloaden.

Als je graag alles wat nieuwsgroepen te bieden heeft in huis wilt halen dan heb je het volgende nodig:

 1. Een goede payserver;
 2. Een newsreader (een downloaden programma);
 3. Manier om nieuwsgroepen te doorzoeken

Payserver proberen

Als je nog geen payserver hebt, kan je een payserver proberen. Er zijn namelijk payserver aanbieders die een gratis payserver aanbieden. Bevalt een payserver, dan kan je een abonnement nemen, bevalt het niet dan probeer je een andere gratis payserver.

 1. Eweka (grootste en beste payserver provider in Nederland)
 2. Pure Usenet (erg goedkoop als je later een abonnement wilt hebben)
 3. Tweaknews (gratis test account beschikbaar)
 4. XSNews (gratis test account beschikbaar)

Eweka is een hele week zonder betaling, zonder limiet te proberen. Je hoeft alleen je email adres op te geven voor een gratis payserver.

Bij Pure Usenet kan je ook een week gratis downloaden dankzij een usenet trial. Meldt je aan en je kan direct beginnen met downloaden, dag en nacht.

Bij Tweaknews kun je een gratis test account aanmaken waar je 2 weken lang zonder limiet kunt downloaden van de nieuwsgroepen. Voor de aanvraag van het account hoef je geen betaalgegevens op te geven, je vult je naam, emailadres en mobiele nummer in en je kunt direct beginnen. Per sms ontvang je een bericht waarmee je het account kunt activeren.

XSNews is ook 2 weken gratis en vrijblijvend te proberen. Ze hebben snelle payservers die je dag en nacht kan gebruiken gedurende de 2 weken. Na activatie ontvang je jouw gebruikersnaam en wachtwoord per email.

Gebruik een goed download programma

Met onderstaande download programma’s kan je toegang krijgen tot usenet nieuwsgroepen, nzb bestanden importeren en van alles downloaden. Het makkelijkste programma is Spotnet. Wil je een zeer uitgebreid download programma dan raden wij SABnzbd aan. Een usenet download programma noemt men trouwens een newsreader.

   1. Spotnet (voor de beginnende downloader)
   2. GrabIt (Voor de gemiddelde gebruiker)
   3. SABnzbd (Voor de experts)

 

Zoeken via NZB zoekmachines

Hieronder een overzicht van de beste NZB zoekmachines. De zoekmachines kun je gebruiken om binaries te vinden die zijn geplaatst binnen de nieuwsgroepen. Wanneer je een bestand hebt gevonden dat je wilt downloaden kan je een NZB bestand aanmaken en deze openen met je download programma.

NZBIndex
Eén van de beste NZB zoekmachines is NZBIndex. Op deze website vind je een database met Usenet headers van 1000+ dagen.

Binsearch
Op Binsearch.info kun je Usenet posts vinden die tot maximaal 1100 dagen oud zijn. Standaard worden de 400 meest populaire nieuwsgroepen doorzocht, maar je kunt ook in 3000 andere groepen zoeken.

NZBFriends
NZBFriends heeft een retentie van 1000 dagen voor geïndexeerde posts. Resultaten kunnen onder andere worden gefilterd op bestandsgrootte en op relevantie. Je kunt via de website ook eenvoudig door de nieuwsgroepen heen scrollen en zoeken naar nieuwe bestanden om te downloaden.

0 0 vote
Artikelbeoordeling
Subscribe
Abonneren op
4 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline Feedbacks
View all comments
Bas
2 jaren geleden

Downloaden met usenet is veel veiliger. Ik gebruik Eweka, is goedkoop en veel veiliger dan torrents, dat is allemaal rotzooi.

KillaQ
2 jaren geleden
Reply to  Bas

Torrents zijn niet allemaal rotzooi. Er zijn ook veel goede torrents. Maar dan moet je op besloten torrent sites zijn waar ze alles controleren. Dat doe ik, ik download torrents en gebruik daarnaast de Eweka nieuwsserver. Dan kan je echt alles vinden.

Roos
2 jaren geleden

Ik gebruik eweka en spotnet.
Werkt echt super.

Andre
2 jaren geleden

Bedankt voor de lijst met gratis nieuwssever trials.

Ik heb pure usenet al geprobeerd maar dat is te langzaam.

Denk dat ik nou Tweaknews en Eweka ga proberen.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x